Dieta niskopurynowa- bat na dnę moczanową.

Dieta niskopurynowa niezastąpiona w walce z dną moczanową

Atak dny moczanowej można skutecznie hamować/ powstrzymać.
Przede wszystkim w ataku dny moczanowej należy spożywać produkty dostarczające do organizmu nie więcej niż 120 mg kwasu moczanowego dziennie.
W czasie utajenia się podagry, czyli odstęp w czasie wolnym- pomiędzy kolejnymi napadami choroby w jadłospisie chorego powinny się znaleźć produkty dostarczające maksymalnie łącznie razem do 300 mg kwasu moczowego – po ich przetrawieniu czyli przetworzeniu przez ludzki organizm w procesach metabolicznych.

Przykładowe produkty spożywcze, z których po spożyciu 100 g powstaje ponad 500 mg kwasu moczowego, których zdecydowanie chory powinien unikać to:
-drożdże browarnicze,,
-wędzone szproty
-piwo, alkohol, z wyjątkiem małej ilości wina
-wątroba wołowa,
,wątroba wieprzowa,
drożdże piekarnicze,
-produkty mocno smażone
.
W powyższych produktach występuje najwięcej związków purynowych,

Natomiast poniższe produkty zawierające małą ilość związków purynowych, dlatego powinno się je na stale włączyć do codziennego jadłospisu pomimo, że może u osoby chorej wystąpić ponowny atak dny moczanowej.
Oto ich lista:łosoś,
-makrela,
-baranina,
-kawior,
-salami
-łosoś,
-makrela,
-baranina,
-kawior,
-salami.

Dodatkowo produkty, które można spożywać. można spożywać w okresie kiedy choroba nie daje o sobie znać.. Ponieważ dostarczają one po spożyciu ze 100 zaledwie do 50 mg kwasu moczowego w procesie metabolicznym
-winogrona,
-kapusta biała,
-marchew,
-sery,
-pomidory.

 

You may also like...