Zdrowa dieta nie musi być nieprzyjemna

W dzisiejszych czasach coraz rzadziej zwracamy uwagę na to, co ląduje na naszym przysłowiowym talerzu. Zazwyczaj nasz stan zdrowia determinuje to, w jaki sposób odżywiamy się na co dzień. Społeczeństwo coraz częściej sięga po mrożonki, gotowe dania, czy też stołuje się popularnych barach szybkiej obsługi. Najczęściej skutkuje to brakiem niezbędnych witamin i minerałów w organiźmie, co przyczynia się do zapadania na tak zwane choroby cywilizacyjne. Dodając warzywa do naszego jadłospisu możemy w kilku prostych ruchach się od tego uchronić.

 

Wystarczy, że postaramy się wyrobić kilku nowych, prostych nawyków, które zaczniemy codziennie stosować. Zamiast przekąsek w postaci chipsów sięgnijmy po skrojone w paski marchewki, posiekane rzodkiewki. Zamiast hermetycznie zamkniętych przypraw zakonserwowanych w słoikach zacznijmy dodawać do potraw takie warzywa, jak czosnek i cebule. Dzienna porcja witamin w postaci warzyw pozwoli nam uniknąć wielu niechcianych schorzeń i przypadłości, do których doprowadza nas lansowany przez dzisiejsze media społecznościowe szybki i bezmyślny tryb życia.

You may also like...