Pszczeli dar dla zdrowia i urody
Najpopularniejszym produktem pszczół jest niewątpliwie miód, którego właściwości zdrowotne i kulinarne cieszą się powszechnym uznaniem. Jednak to nie jedyne, co te niezwykłe owady mają do zaoferowania. Mniej znanym pszczelim produktem jest pyłek, który zbierany jest dzięki mozolnej pracy roju.
Czym jest pyłek pszczeli?
Pszczoły zbierają z niektórych kwiatów zarówno nektar jak i pyłek, który stanowi męskie komórki rozrodcze kwiatu. Zajmują się tym pszczoły zbieraczki. Owady przenoszą go do ula w formie tak zwanych obnóży i składują plastrze. Używają go jako bieżące pożywienie, ale i robią z niego zapasy na czasy niedostatku. Dzięki powstaniu naturalnych substancji konserwujących pyłek pszczeli jest pokarmem zarówno odżywczym – źródłem białka i substancji mineralnych, jak i trwałym.
Jakie substancje zawiera?
Pszczelarze zauważyli, jak cenny jest dla pszczół ich pyłek, dlatego też postanowili wziąć z nich przykład i pozyskiwać go od owadów. Mieli rację, gdyż również dla ludzi stanowi on źródło zdrowych substancji, m.in. aminokwasów, białek, flawonoidów, lipidów i kwasów tłuszczowych. Pyłek zawiera także enzymy, koenzymy, witaminy (na przykład A, B1, B2, B3, E, C, B6) oraz minerały. Dlatego bywa zaliczany do superfood, czyli jedzenia o niezwykłych właściwościach odżywczych.
Zastosowanie pyłku pszczelego
Pyłek stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety w drogocenne dla zdrowia składniki – aminokwasy, minerały i witaminy. Znany jest ze swoich właściwości pobudzających łaknienie, regulujących metabolizm, może doprowadzić do spadku wagi w przypadku otyłości. To nie wszystko, bo wzmacnia także odporność organizmu, pobudza produkcję czerwonych krwinek oraz zwiększa poziom żelaza w krwi, co jest ważne szczególnie dla kobiet w wieku rozrodczym, gdyż żelazo jest pierwiastkiem, którego niedobór spotyka się w tej grupie najczęściej. Dzięki temu, że pyłek zwiększa produkcję czerwonych ciałek krwi, a także korzystnie działa na poziom żelaza, jest polecany w przypadku anemii.
Jak pokazują badania ma on także pozytywny wpływ na układ pokarmowy – reguluje trawienie, łagodzi skutki ostrych zaparć, wspiera florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Znalazł również zastosowanie w kosmetologii. Wprowadzenie go do kosmetyków miało pozytywny wpływ na skórę i włosy. Po zastosowaniu balsamu z ekstraktem z pszczelego pyłku skóra jest bardziej elastyczna, młodzieńcza i zdrowa. Szampony z kolei korzystnie działają na skórę głowy – zwalczają łupież i zapobiegają wypadaniu włosów.
Najnowsze komentarze