Faszerowane papryki.

Mięso wciąż pozostaje podstawą diety wielu Polaków. Jest to produkt dominujący niemal każdy tradycyjny, rodzimy przepis kulinarny znany ze stołów w domach naszych babć. Jednak w celu sprawienia naszej diety pełnowartościową, koniecznością staje się komponowanie wyrobów mięsnych z warzywami. Warto urozmaicać mięsne dania i zamiast zwykłych kotletów zdecydować się spróbowanie czegoś nieco bardziej zróżnicowanego. Naszą propozycją jest papryka z farszem z mięsa mielonego i kaszy z dodatkiem żółtego sera. Przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a z finalnego efektu z pewnością zadowolona będzie cała rodzina i znajomi.

Potrzebne składniki.
-300 gramów mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego).
-jedno opakowanie sera feta.
-jedno opakowanie dowolnego sosu pomidorowego typu bolognese.
-kilka sztuk żółtej papryki (ilość w zależności od tego, ile porcji chcemy zrobić.)
-średnia cebula.
-100 gramów kaszy jaglanej.
-30 gramów sera cheddar.
-przyprawy według własnego uznania.

Przygotowanie

1. Kaszę jaglaną należy ugotować do momentu, aż będzie miękka.
2. Z umytych papryk odkroić wierzch na głębokość około 2 centymetrów i wydrążyć wnętrze warzywa tak, by można je było później wypełnić farszem.
3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ją na oliwie. Dodać mięso mielone i po kilku chwilach zalać je sosem pomidorowym. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez okres od 8 do 10 minut.
4. Do duszonego mięsa dodać kaszę i ser feta, po czym dokładnie wymieszać i przyprawić.
5. Tak przygotowany farsz nałożyć do każdej papryki.
6. Farszowane papryki wyłożyć na naczynie żaroodporne w pewnych odległościach od siebie, żeby się nie posklejały przy pieczeniu.
7. Na wierzch każdej papryki dodać starty ser cheddar.
8. Papryki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 45 minut.

Tak przygotowany obiad to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Mięso uwielbia prawie każdy, a wartości odżywcze pochodzące z papryki i kaszy jaglanej czynią całość przepisem zdrowym. Gorąco polecamy i życzymy smacznego!

You may also like...